Pochutnejte si na medovině!

Medovinu jistě není nutné nijak dlouho představovat. Již se samotného názvu totiž vyplývá, že se tento nasládlý alkoholický nápoj vyrábí z medu, tudíž se jedná i o skvělý lék, k tomu se ale ještě dostaneme. Díky své sladké chuti bývá velice často oblíbený právě u žen. Rovněž se také jedná o skvělý dárek, kterým, když se trefíte do správné kvality, jistě neurazíte.

med na lžíci

Tento nápoj vznikl již v dávné minulosti. Z řady historických pramenů jasně vyplývá, že se jedná o jeden z nejstarších alkoholických nápojů, který konzumovala již Sumérská civilizace. Bohatou stopu nalezneme také na našem území, protože jsme v minulosti patřili k jedněm z největších výrobců a vývozců na světě.

I když se k pití medoviny v dnešních dobách uchylujeme méně často, než tomu bylo v minulosti, rozhodně tento nápoj nepokládejte za podřadný. Právě naopak. I ve světě medoviny se totiž najdou archivní klenoty, jak tomu bývá třeba u vína, a její výroba je také mnohem náročnější, než se na první pohled může zdát. Navíc je vyráběna z přírodních surovin, takže se nemusíte bát přítomnosti nejrůznějších chemických dochucovadel. Jako se chuť u vína odvíjí od hroznů, chuť medoviny samozřejmě také záleží na medu samotném a na způsobech a postupech včelaře. Setkat se tak můžeme s řadou zcela rozdílných chutí, i když se jedná o ten samý druh. Méně známým faktem totiž je, že rozlišujeme celou řadu různých druhů. Narazit tak můžete na dezertní medovinu, do níž je ještě navíc přidáván cukr, metheglin, což je tradiční medovina s přídavkem koření, hydromel neboli medovina naředěná vodou, aby se dosáhlo jemnější chuti, včelovinu, u níž probíhá kvašení při mnohem nižších teplotách, nebo třeba na melomelu. Teď už ale k základům samotné výroby.

včely a plástev (1)

Základními pilíři jsou med a voda. Jak si jistě uvědomujete, kvalita medu je velice důležitá, protože hraje zásadní roli na to, jak bude vypadat finální produkt. Během celého procesu je také velice důležité zachovávat čistotu. Jako první se výrobce zaměřuje na smíchání medu s vodou. Tato směs se poté přivede k varu a následně postupuje do procesu kvašení, který trvá od jednoho do čtyř týdnů. Mezi poslední úkony patří filtrace a čeření, během kterých se docílí odstranění nechtěných nečistot. Kvalitní medovina má být křišťálově čistá a obsahovat 12 – 14 % alkoholu. Při výběru se dívejte i na cenu a rozhodně se neuchylujte k nejlevnějším variantám. Medoviny Lihovárek vás tak jistě nezklamou.

A k čemu je medovina pro naše tělo vhodná? Jako všechen alkohol vám pomůže zapomenout na každodenní těžkosti a díky příjemné sladkosti vám zklidní pocuchané nervy. V teplé variantě je velice vhodným společníkem do zimních měsíců, kdy náš organismus skvěle prohřeje a zažene nechtěné nachlazení. Některé studie dokonce uvádějí, že může dopomáhat k likvidaci rakovinotvorných buněk. Vidíte? Takže konzumací medoviny v přiměřeném množství vlastně chráníme naše zdraví. Tak na zdraví!