Jak vést děti ke čtení od útlého věku?

Vztah ke knihám budujte už u miminka. Děti od několika týdnů rozlišují kontrastní barvy. V obchodech najdete knížky pro nejmenší se zvířátky a tvary. Pro děti staré několik měsíců můžete zvolit knížky, které zaujmou díky, plstěným okénkům nebo zrcátku. Obrázky jsou schované pod látkou a děti je tak musejí hledat.

matka a dcera s knihou

I když máte pocit, že miminko ještě nemůže čtení vnímat, snažte se mu každý den předčítat. A nemusí to být jen před usínáním. Uvidíte, že zaujmete jeho pozornost. Pokud nemáte u sebe dětské knížky, čtěte svou literaturu. I pro větší děti je dobré vidět, když dospělí čtou. Pamatujte, že nejvíc se děti učí nápodobou a kdo jiný by jim měl jít příkladem než rodiče.

Vždy vybírejte pro malé čtenáře knížky s pevnými stránkami a nechte je na místě, kde si pro ně může váš potomek dojít. Například v konferenčním stolku nebo na nízké poličce. Dítě si pak může kdykoliv knížku samo prohlížet nebo ji přinese, abyste mu četli vy. Nedržte se pouze textu, ale vymýšlejte si k obrázkům příběh. Na strohé popisky zapomeňte a pusťte uzdu své fantazii. Do příběhu zahrňte místa, osoby nebo zvířata, které dítě zná. Pohrajte si s intonací vašeho hlasu. Uvidíte, že ho to bude bavit. Příběh několikrát zopakujte a pak zkuste, aby dítě ukázalo na postavy, o kterých mluvíte. Starším dětem dejte prostor, aby slova zopakovala nebo, aby sami začali vyprávět. Koupit můžete i personifikované knihy, kde se hlavní postava jmenuje stejně, jako váš potomek.

Přibližně od jednoho roku děti zaujmou knížky, kde části stránky tahají a posouvají. Rozvíjí tím jemnou motoriku a opět se upevňuje vztah ke knížkám.
dětské knihy

Je vaší základní výbavou při cestování autem tablet? Zkuste ho vyměnit za knížky. Dítě v ohraničeném prostoru nerozptyluje tolik věcí, jako doma a může snadněji zaměřit svou pozornost na obrázky nebo příběh.

I když je v obchodech velké množství knih, dopřejte dětem hlavně ty, kde jsou klasické ilustrace, říkanky a pohádky.

Dítě ke knížkám nenuťte, ale nabízejte je jako alternativu k jeho dalším oblíbeným činnostem. Uvidíte, že si k nim najde cestu samo.