Zázrak jménem hydrogenuhličitan sodný

Bělidlo – soda důkladně vyběluje a dobře reaguje s nečistotami, což se může hodit při praní v ruce např. znečištěných ponožek nebo zapraných záclon či kuchyňských utěrek a ručníků. Můžete to udělat třeba tak, že sodu smícháte s běžným pracím gelem v přibližném poměru 4:1 (čtyři díly sody), prádlo namočíte do teplé vody, přidáte sodu s gelem a necháte půl hodiny louhovat a poté v ruce vyperete. U silně znečištěných bílých tkanin dojde k silnější reakci až při krátkém, asi čtvrthodinovém povaření v tomto roztoku.

jedlá soda

Na vyčištění koberce – sodu také můžete využít v roztoku s pracím gelem na ruční čištění koberců.

Proti pálení žáhy – jako první pomoc proti tomuto neduhu to může zabrat, ale pozor – pouze ve slabé koncentraci. Jedlá soda pomůže a trochu uleví, ale tím se neodstraní příčina – tu hledejme jednak v nevhodném složení stravy, a pak spíše v nedostatku kyseliny solné v žaludku. Ano, čtete správně – v nedostatku HCl, ačkoli jde o problém překyselení. Zvýšenou kyselost v žaludku totiž tvoří zejména odpadní kyseliny z metabolického procesu, naopak ta správná kyselina (solná neboli chlorovodíková) je eliminuje. Zkuste tedy nastrouhat čerstvou červenou řepu, která je jejím perfektním zdrojem (Betain HCl).

soda v domácnosti

Do pečiva – soda nemůže zcela nahradit kypřicí prášek do pečiva, není to jedno a totéž. Tvoří sice základ kypřicího prášku, ale k důkladnému prokypření těsta potřebujeme ještě nějaké (kyselinotvorné) složky, které budou se sodou reagovat. Proto raději se sodou na pečení neexperimentujte a používejte osvědčené kypřicí prášky, kde je vše již namícháno ve správném poměru.

Na vlasy – lidé si myjí vlasy mnoha druhy šamponů, a častokrát netuší, že totéž zvládne právě levná a zdraví zcela neškodná soda. Perfektně odmastí povrch vlasů, zbaví je nečistot, které stačí spláchnout teplou vodou, a neobjeví se žádná alergická reakce na látky, které v některých šamponech bývají.